Etik ve Uyum Yönetimi

Etik ve Uyum Yönetimi

Etik ve Uyum Yönetimi sadece mevzuatlara uymak zorunda olan firmaları değil, onlarla iş birliğinde olan ufak ölçekli şirketlerin de gündemlerine giriyor. Derinine indikçe çok fazla prosedür, politika ve denetim olarak algılanan, ama ufak dokunuşlarla çok iyi sonuçlar alabileceğiniz bir alan.

Dilerseniz tüm bileşenleri ile organizasyonun içinde yapılandırabilir, dilerseniz uzman firmalardan destek alarak uyum sağlayabilirsiniz.

Neden Etik ve Uyum Yönetimi

Etik ve Uyum yönetimi geçmiş yıllarda şirketlerin ana fonksiyonları kapsamında olmayan, ancak bir zarar ile karşılaşıldığında ya da resmi bir merci tarafından uygulanması zorunlu hale geldiğinde gündeme gelmekteydi.

Son dönemde rüşvet ve yolsuzluk davalarındaki artışlar ve firmaların karşılaştığı zararlardaki artış, KVKK kanunu sonrası şirketlere uygulanan cezalar, covid döneminde siber saldırılarda yaşanan artışlar, kriz zamanında artan rekabet vakaları ve insan hakları konusundaki hassasiyetler sebebi ile birçok firmanın hızla yol almak zorunda kaldığı bir fonksiyon halini aldı.

Bir vaka ile karşılaşmadan basit süreç ve kontroller ile önlemini alan firmalar ise kriz anlarını çok iyi yönetti. 

Nereden Başlamalı

Etik ve Uyum Yönetiminde amaçlanan ana nokta, açıkta kalmış bir husus olmadığından emin olarak, şirketinizde uygulanacak ana prensipleri belirleyip günlük işleyişlerin içine alındığından emin olmaktır.

Çalışmalar öncelikle risk belirleme ve mevcut durumun bir fotoğraf karesi gibi göz önüne çıkartılması ile başlar. Bu adım ile farkında olma aşamasına geçilir ki, operasyonun hızlı ve yoğun işlediği şirketlerde en çok ihtiyaç duyulan kısım farkındalıktır.

Sonraki adımlarda ilerlemek hem çok kolay hem de çok hızlı olacaktır.

Farkındalık sonrası, resimde gördüğümüz aksaklıkları ve eksik noktaları belirleyerek, prosedür ve politikalar ile açık noktaları kapatıp, çalışanlarımızdan 3.party ortaklarımıza kadar herkesin aynı anlamı çıkartacağı ve boşlukta kaybolmayacağı yapıları tarifleriz.

Zorlayıcı bir diğer adım ise oluşturulan politika ve prosedürlerin tüm şirket tarafından benimsenmesi ve günlük akışların bir parçası halini alması.

Bu noktada politika ve prosedürlere uyum sağlamasını beklediğimiz kişilere amacımızı, şirketimizin etik kurallarını, uyumsuzluk sonucunda doğacak maddi ve manevi zararları anlatarak her fırsatta eğitimler ile konunun gündemlerinden düşmemesini sağlar duruma gelebiliriz.

Son adımımız ise denetim mekanizmalarımızın kurulması ve kriz anı dahil her koşuldu çalışır durumda olmasıdır.

Kalite, Uyum Yönetimi, Risk Yönetimi ve İç Denetim fonksiyonlarına sahipseniz Uyum ve Etik konusunda ilerlemeniz çok daha kolay olacaktır ama unutmamak gerekir ki küçük önlemler ile büyük zararların önüne geçilebilir.

Yazar: Derya Budaklı Dündar 

TANI Hileli İşlemler ve Kurumsal Projeler Yönetimi

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *